Postural träning enligt OptimumMetoden
Hållningsträning för att bli smärtfri och återskapa balans i kroppen
Postural träning grundar sig på att hållningen i kroppen ska upprätthållas utan att man medvetet ska behöva tänka på den. Vår sittande livsstil, och till exempel, felaktig eller ingen rehabilitering efter skador kan motverka kroppens automatiska förmåga att hålla oss upprätta. Postural träning återskapar balansen genom att återaktivera den posturala muskelkedjan som löper genom kroppen samt lätta på spänningar i kompenserande muskler. När funktionen och balansen återställs i de posturala musklerna försvinner ofta stelheter, smärtor och värk i kroppen och prestationen ökar.
Vanliga besvär som postural träning kan åtgärda:
-
Huvudvärk
-
Värk i axlar och armbågar
-
Nackproblem
-
Smärta runt skulderbladen
-
Impingement (inklämning i axel)
-
Musarm
-
Trötthet
-
Stelhet
-
Dålig balans och koordination/ passgång
-
Felaktig och ytlig andning
-
Ryggont
-
Rehab efter diskbuktning och diskbråck
-
Höftsmärta
-
SI-ledsproblematik
-
Smärtor i symfysen
-
Artrossmärtor i höft och knä
-
Benhinneinflammation
-
Hälseneproblematik
-
Plantar fasciit
-
Hälsporre
-
Hallux Valgus
-
etc
Postural träning lär oss hur våra kropparfungerar och hur man kan behålla en välmående, värkfri och stark kropp resten av våra liv.
Postural träning är för dig som vill:
-
hitta tillbaka till en hållbar hållning
-
träna bort smärtproblematik
-
förebygga skador och värk
-
optimera prestationen
Blossom Tainton i Aftonbladet
Succémetoden får bort kroniska smärtan Blossom Tainton, 62 "Nästan som magi"
Uppskattningsvis var femte svensk lider av kronisk smärta. En av de drabbade: Artisten och träningsprofilen Blossom Tainton, 62. Nu tipsar hon om en succémetod som lindrar och kan befria dig från plågorna. – Det låter nästan som magi, men det är konkreta saker man kan göra åt problemet, säger hon. Dela Sparad Blossom Tainton med sin nya bok ”Bortom smärtan” i famnen. Foto: Privat SNABBVERSION
● Blossom Tainton, som själv lider av muskelreumatism och artros, har nu via sin bok ”Bortom smärtan” publicerat en guide för att lindra kronisk smärta, bland annat med hjälp av Optimum-metoden, vilken fokuserar på postural terapi.
● Hon påpekar att fysisk träning är avgörande för att lindra smärta, men understryker vikten av att träna rätt muskler och lyssna på kroppens signaler när man befinner sig på olika nivåer av sin smärtskala.
● Kronisk smärta drabbar cirka var femte svensk och är en folksjukdom.
Så lindrar Blossom smärtan med optimum-metoden Finns det något du avråder från att göra? – Mig behöver du inte tjata på för att träna. Men till och med jag kan ibland känna att alla som säger att man ska göra sina övningar även när det gör som ondast kan fara och flyga. Min rekommendation är att följa din egen smärtskala. Det betyder att ha något att hänga upp det på, det vill säga att när du är högt upp på smärtskalan, från noll till tio, så rekommenderar jag dig att inte träna när du har som mest ont. Har du möjlighet att vara ute i friska luften och själv vill ta en promenad, gör det. Men tillåt dig själv att ligga i soffan och inte göra någonting när det är som värst. När det värsta är över och du ligger lågt på smärtskalan kan du passa på att träna lite tyngre och bygga muskler. Starka muskler skyddar dina leder och ligament.
Vad gör du i din vardag som lindrar smärtan?
– Det finns en buffé av olika smärtlindringar. Men fysisk träning står högt upp på listan för det sämsta man kan göra är att sluta röra sig. Framför allt slår hon ett slag för optimum-metoden, som bygger på så kallad postural terapi.
– Det handlar om att muskulaturen måste kopplas på i rätt ordning. Har man värk kan det bli att andra muskler kompenserar och det är helt okej. Men bara en kort tid
– annars kan det bli felbelastning. Då lurar man kroppen att tro att det är rätt. Men med den här metoden, som är både träning och behandlingsform, kan man komma till rätta med problemet. För vissa går det väldigt snabbt. Det låter nästan som magi, men det är inte det, utan konkreta och väl beprövade metoder.
Sjukgymnasten Markus Greus, som intervjuas i boken, har utvecklat optimum-metoden i Sverige efter att ha fått influenser i USA. – För att vara smärtfri och välmående i din kropp behöver du kunna fördela belastningen du utsätter dig för på ett optimalt sätt. Det finns många missuppfattningar om vad man ska träna när man får ont någonstans, säger han och fortsätter: – Vad är det egentligen som fungerar dåligt och vad kompenserar för det? När du inte kan fördela belastningen på rätt sätt kan det bero på att vissa muskler fungerar för dåligt – men det kan vara i en annan del på kroppen än vad du tror.
Till exempel: Om du har ont i ryggen på höger sida behöver det inte vara det området du ska jobba med. Det kan istället vara att musklerna i underbenet har blivit stela efter en fotledsstukning och att det är de musklerna du behöver träna.